Waterland nieuws

Abonneren op feed Waterland nieuws
Alle nieuws items van Waterland
Bijgewerkt: 5 min 21 sec geleden

Koninklijke Onderscheiding voor de heer Rob Schröder

15 december 2017

Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waterland wordt afscheid genomen van raadslid R. (Rob) Schröder uit Monnickendam. Voor zijn jarenlange inzet voor de samenleving als volksvertegenwoordiger ontvangt de heer Schröder een Koninklijke Onderscheiding. Het lintje wordt uitgereikt door burgemeester L.M.B.C. Wagenaar-Kroon. Deze uitreiking vindt plaats op donderdag 14 december 2017 om 19.30 uur in de raadszaal van de gemeente Waterland, aan het begin van de raadsvergadering.  

Nadere informatie over de gedecoreerde is te vinden in de bijlage.

De meeste onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de Algemene Gelegenheid, beter bekend als de lintjesregen. Een uitreiking kan echter ook plaatsvinden tijdens een Bijzondere Gelegenheid in de loop van het jaar, indien er een rechtstreeks verband bestaat tussen de verdiensten waarvoor iemand wordt voorgedragen en de speciale datum van uitreiking. In dit geval het aftreden als raadslid.

 

Informatie gedecoreerde de heer R. (Rob) Schröder uit Monnickendam

14-3-2002/5-6-2003     -  lid raadscommissies Ruimtelijke Ordening en Milieu en Algemene Zaken en Economie
5 juni 2003 – heden    - raadslid voor de fractie VVD
25-11-2010/15-5-2014  - plaatsvervangend voorzitter voorbereidende vergadering gemeenteraad
maart 2006/heden       - fractievoorzitter


Als voorzitter van de stichting Stadsrechten Monnickendam was hij in 2005 één van de drijvende krachten van de organisatie van het grote festijn “Monnickendam 650 jaar stadsrechten”. Deze stichting is nog steeds actief en organiseert evenementen voor de Waterlandse inwoners. De stichting heeft de inwoners van de gemeente Waterland het markante beeld De Monnik geschonken. Deze staat op een beeldbepalende plaats in de stad.

 

Aanpassing afvalinzameling Waterland

14 december 2017

Vanaf januari 2018 verandert het afval-inzamelschema voor heel Waterland en gaan wij ook in de historische kernen Monnickendam en Marken het PMD huis-aan-huis inzamelen. Deze week ontvangen alle inwoners een brief over de aanpassingen betreffende de afvalinzameling. Heeft u geen brief ontvangen? Via onze website kunt u deze ook downloaden. Bellen met ons Klantcontactcentrum (0299) 658 585 kan ook. Op onze website vindt u ook onze nieuwe afvalkalender in twee versies. De eerste versie is voor de inzameling van de historische kernen Monnickendam en Marken (zakkeninzameling en mini-containers) + dorpsstraat Watergang en de tweede versie is voor de wijken met minicontainers. Natuurlijk wijzen u wij ook graag op onze Afvalwijzer app of bijbehorende website mijnafvalwijzer.nl

Brief afvalinzameling mini-containers.pdf

Brief afvalinzameling zakkenwijk dec 2017.pdf

Afvalkalender 1e kwartaal 2018 mini-containers.pdf

1e Kwartaaloverzicht zakkenwijk afvalkalender 2018.pdf

Liever geen restafval- en PMD-zakken?
Als u in een historische kern woont en in plaats van zakken gebruik wilt maken van mini-containers voor PMD en  Restafval (en mogelijk ook  GFT)  dan kunt u dit aangeven. U kunt hierbij alleen een Restafvalcontainer in combinatie met een PMD (en eventueel een GFT) container aanvragen. Neemt u hiervoor contact met ons Klant Contactcentrum op. Dit kan via telefoonnummer (0299) 658 585 of via e-mail:  gemeente@waterland.nl.  Wij nemen vervolgens contact met u op om af te spreken wanneer wij deze mini-containers kunnen leveren en waar u de nieuwe mini-containers kunt aanbieden. De mini-containers moeten in de route van het inzamelvoertuig aangeboden worden.

Wijziging inzameling wijken met mini-containers
De inzameldagen bij de wijken met mini-containers veranderen. De nieuwe inzamelaar heeft onze gemeente in 3 wijken verdeeld en er gelden nu ook drie afvalinzameldagen. Te weten woensdag, donderdag en vrijdag. De wijkindeling vindt u hieronder. Op de afvalkalender en in de afvalapp vindt u precies in welke wijk op welke dag het afval wordt ingezameld.

Wijken mini-containers huis aan huis
Wijk 1    Monnickendam (behalve Overleek en Kloosterdijk)
Wijk 2    Marken, Broekermeerdijk, Uitdam, Zuiderwoude, Broek in Waterland
Wijk 3    Watergang*, Ilpendam, Purmer, Katwoude, Overleek, Kloosterdijk

* Watergang met uitzondering van Dorpsstraat Watergang. De mini-containers van de Dorpsstraat kunnen op de dinsdag aangeboden worden. Bewoners moeten hiervoor het inzamelschema historische kernen gebruiken.

Grofvuilinzameling
Het grofvuil wordt vanaf 1 januari om de 4 weken ingezameld. De gebiedsindeling is niet gewijzigd:
gebied 1: Broek in Waterland, Ilpendam, Marken, Watergang, Zuiderwoude en Uitdam
gebied 2: Katwoude, Monnickendam, Overleek en Purmer
Ook voor de grofvuilinzameling geldt dat de exacte data op de afvalkalender en afvalapp te vinden zijn!

Stel uw vragen op de markt
Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Daarom staan wij zaterdag 16 december op de weekmarkt  in Monnickendam.  Van 9.00 tot 14.00 uur kunt u met al uw vragen over de nieuwe afvalinzameling terecht bij onze medewerkers!

 

Nieuwjaarsreceptie: nominaties

14 december 2017

Gedecoreerden van 2017 heten wij in het bijzonder welkom. De avond begint om 19.30 uur en wordt muzikaal omlijst door Ilse & Michel. Tevens wordt in samenwerking met de Ondernemersvereniging Waterland aandacht besteed aan de winnaar van de “Ondernemersprijs”. Inmiddels zijn de drie nominaties voor deze titel bekend. Dat zijn:  Henri Willig Kaas – Wiebe Willig uit  Katwoude, Leguit + Roos – Gideon en Cor Roos uit Monnickendam en Van Geemen – Willem Slot uit De Purmer. U kunt tot 22 december 2017 uw stem uitbrengen via http://www.ovwaterland.nl/stem!

Openingstijden gemeente tijdens de feestdagen

14 december 2017

Hierdoor zijn ook alle afdelingen, bureaus en balies gesloten. Dit geldt ook voor de gemeentewerf. In het nieuwe jaar kunt u op dinsdag 2 januari vanaf 10.00 uur weer bij ons terecht. Op de hoogte blijven van openingstijden, nieuws en informatie van gemeente Waterland? Bezoek onze website en volg ons via Twitter of Facebook.

Waterland sluit aan bij statiegeldalliantie

14 december 2017

Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen. Dit brede maatschappelijke draagvlak wordt via de Statiegeldalliantie zichtbaar gemaakt. Waterland heeft zich onlangs aangesloten bij deze alliantie in de strijd tegen het zwerfafval.

Veilig e-mailen met ZIVVER

14 december 2017

Regelmatig versturen wij privacygevoelige informatie via e-mail. Door een e-mail via ZIVVER te versturen, garanderen wij dat vertrouwelijke informatie volgens de modernste beveiliging wordt verstuurd. En dat niemand anders behalve u de inhoud van de e-mail kan lezen. Als u een e-mail ontvangt die veilig via ZIVVER is verstuurd, opent u deze door op de blauwe link met de tekst ‘Klik voor bericht’ te klikken. U wordt dan automatisch doorgestuurd naar de webpagina van ZIVVER. Eventueel moet u hier ook nog een wachtwoord of sms-code invoeren. Het is niet nodig een account aan te maken. Meer informatie vindt u op onze ZIVVER-pagina.

Gemeentepagina donderdag 14 december 2017

14 december 2017

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen  vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina worden wekelijks hier geüpload!

Gemeentepagina donderdag 14 december 2017, (week 50, pdf, 418 kB)

Bijeenkomst 50 jaar gehuwden op 15 december

07 december 2017

Heeft u nog niet gereageerd? Belt u dan met (0299) 658 694 of neemt u contact op via bestuurssecretariaat@waterland.nl

Gemeentepaginda donderdag 7 december 2017

07 december 2017

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen worden vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina worden wekelijks hier geüpload!

Gemeentepagina donderdag 7 december 2017, (week 49, pdf, 491 kB)

Meedoen op een stembureau!?

07 december 2017

Omdat dat dit veel extra werk op een stembureau oplevert, hebben we die dag extra mensen nodig. Hierbij zijn wij nadrukkelijk op zoek naar jongeren die een dag (of deel van een dag)  mee willen helpen op een stembureau of alleen in de avond willen helpen met het stemmen tellen.

Ben of ken jij een jongere tussen de 18 en 25 jaar die het leuk vindt om te leren hoe het op een stembureau werkt? Wil jij wel eens een verkiezingsdag bij de gemeente ‘achter de schermen’ meemaken? Neem dan contact op met ons via verkiezingen@waterland.nl!

Kennisgeving verwijderen boot, trailer of constructie

30 november 2017

Regelmatig treffen onze BOA´s (half) gezonken bootjes aan. Dat kan veroorzaakt zijn doordat de bootjes kapot zijn of doordat ze door de regen vol zijn geraakt. Wilt u controleren of uw boot nog in goede staat is en niet door vuil of teveel water gezonken is?  Indien dit het geval is voorziet de gemeente de boot van een sticker. U heeft dan veertien dagen de tijd om er voor te zorgen dat uw boot weer in goede staat verkeert. Gebeurt dat niet? Dan verwijderen wij het vaartuig en volgt uiteindelijk vernietiging. Let op! Dit gebeurt op kosten van de eigenaar. Vandaar onze oproep…zorg dat uw boot er netjes bij ligt!
Tevens een 2e kennisgeving voor het verwijderen van een caravan van het merk Knaus op een parkeerplaats aan de Cornelis Dirkszoonlaan 310-316, na 11 december 2017.

Nieuwe laadpalen voor elektrische auto's geplaatst

30 november 2017

De nieuwe laadpalen staan op de Haringburgwal en 't Bolwerk in Monnickendam, op de Hellingweg in Broek in Waterland en op de Noord in Ilpendam. Wij verwachten dat op korte termijn ook laadpalen op de Kermergracht/Nieuwe Zijdsburgwal, Galgeriet (tussen de gemeentewerf en het Zuideinde) en op het Hemmeland nabij de Jachthaven in Monnickendam worden geplaatst. Voor de Stichting Duurzaam Waterland komt er een aparte laadpaal op de Pierebaan tegenover de bushalte Swaensboch in Monnickendam voor hun initiatief voor elektrische deelauto’s.

Via de Metropoolregio Amsterdam-Elektrisch (MRA-E) kunnen wij nog een aantal laadpalen aanschaffen. Een aantal locaties hebben wij al in gedachten zoals het grote parkeerterreinen bij de sportvelden Markgouw (Monnickendam) en Ilpendam, bij de Bolder (Monnickendam) en eventueel bij de verschillende dorpshuizen. Heeft u suggesties voor andere locaties? Graag horen wij waar behoefte is aan een oplaadpunt! Uw ideeën en verzoeken kunt u per e-mail sturen aan verkeer@waterland.nl

Aandacht voor afvalscheiding

30 november 2017

Deze inwoners ontvangen nog een brief én een inzamelschema hierover. Wel is nu al duidelijk dat begin januari de eerste inzameling wordt overgeslagen om zo het restafval van de kerstperiode mee te kunnen nemen.

PMD als grondstof.
Het is de afgelopen periode vaker in het nieuws geweest….is de inzameling PMD wel zo effectief? Het antwoord is volmondig:  ja. Helaas zit er nog een te groot aandeel restafval in het PMD materiaal. Dit kan nog beter.
Het materiaal wordt verzameld, gescheiden van restafval, gespoeld, gesorteerd en verkleind in 5 stromen plastic. De stromen PET, PE, PP, folies en mix vinden vervolgens hun weg als grondstof naar nieuwe artikelen. Ook de stroom apart gehouden drankkartons wordt met succes tot nieuwe voorwerpen verwerkt. Waar we nu voor staan is een verbeterslag in de hele keten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om dat:  

  • inwoners en gemeenten zich inzetten voor minder vervuiling, minder afval en betere scheiding
  • producenten/leveranciers voor beter recyclebaar materiaal te kiezen
  • overheden en het bedrijfsleven meer duurzaam inkopen
  • producenten van verpakkingsmateriaal meer gerecycled materiaal gaan gebruiken
  • recyclers en sorteerders de kwaliteitseisen (minder mixen van diverse plastics in 1 verpakking) aanpassen zodat de producten beter te scheiden en sorteerbaar zijn.

Alle partijen hebben een belangrijke een rol. De uitdaging is om het met elkaar zo effectief mogelijk te maken de PMD stroom te beperken, zuiver te houden en ook gerecyclede producten in te zetten.Tevens is gebleken dat een voorscheiding van PMD mensen in het algemeen bewuster maakt van hun afval en het afvalscheidingsgedrag. Dit heeft ook weer een positief effect op andere afvalstromen.

Toelichting op de weekmarkt Monnickendam
Wij zijn van plan om u uitgebreid te informeren tijdens de weekmarkt op 16 december a.s. U kunt dan met al uw vragen over ons grondstoffenbeleid bij ons terecht. Waarom houden we glas, oud-papier en PMD afval apart? Hoe zit het met het nieuwe inzamelschema? Wat mag er bij grofvuil? Graag geven wij u antwoord op deze en ook andere vragen.

Renovatie van Sociaal Cultureel Centrum De Bolder

30 november 2017

Na enige voorbereiding kan nu gestart worden met vernieuwing van De Bolder. Het gebouw krijgt een belangrijke functie op het gebied van Zorg en Welzijn. Stichting De Bolder, Centrum voor Jeugd en Gezin (Consultatiebureau GGD, Vluchtelingenwerk Noord-West, Sportservice, SMD (Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland en Peuterspeelzaal Co-Nijntje worden in De Bolder gehuisvest.

Proces
Op dit moment bereidt Gemeente Waterland samen met de betreffende organisaties de renovatie voor. Abcnova is aangesteld voor de begeleiding van het project en M@@T architecten & adviseurs maakt de ontwerpen. Het is de bedoeling om zo duurzaam mogelijk te verbouwen. In december worden de ontwerpen verder uitgewerkt in overleg met de gebruikers van de Bolder en de gemeente. Begin volgend jaar volgt de aanbesteding voor het selecteren van een aannemer. De planning is om in de zomer van 2018 de renovatie uit te voeren zodat de gebruikers in september of oktober in het vernieuwde gebouw kunnen trekken. Op 15 januari 2018 vindt er een inloopavond plaats voor omwonenden, raadsleden en andere geïnteresseerden plaats. Zodra hierover meer bekend is, volgt nadere informatie.

Resultaten tevredenheidsonderzoek leden Karmac bibliotheek

30 november 2017

Inmiddels zijn de resultaten bekend. Enkele belangrijke opmerkingen/conclusies zijn:

  • Over het algemeen zijn de respondenten positief over de bibliotheekdiensten van Karmac. Men is vooral zeer te spreken over de klantvriendelijkheid van de medewerkers en over de inrichting
  • Verbeterkansen liggen voornamelijk bij de uitbreiding van het assortiment, de omvang van de collectie en de openingstijden. De bezoekers van de vestiging in Monnickendam zijn vaker ontevreden over het assortiment en de openingstijden. Dit laatste is goed te verklaren omdat deze vestiging zeer beperkt open is en de collectie hier ook het meest is gekrompen in vergelijking met het verleden.
  • In Ilpendam scoort het assortiment en de collectie een onvoldoende. Een verklaring hiervoor is dat in Ilpendam de kleinste vestiging is gerealiseerd.
  • De vestiging op Marken springt er het meest positief uit, gevolgd door Broek in Waterland. In Broek in Waterland is men alleen wat minder te spreken over de openingstijden.

De resultaten uit dit onderzoek zijn gedeeld met Karmac Bibliotheek Services. Karmac gaat aan de slag met de verbeterpunten en bespreekt deze met de medewerkers (vaste krachten en vrijwilligers). Gemeente Waterland werkt op dit moment aan een rapport met daarin conclusies en aanbevelingen voor het toekomstige bibliotheekwerk. Dit wordt in januari aan het college van burgemeester en wethouders gepresenteerd. Zodra hier meer over bekend is volgt nadere informatie.

 

Gemeentelijke nieuwjaarsreceptie

30 november 2017

Voor relaties, burgers en ondernemers is het bijwonen van de nieuwjaarsreceptie een goede gelegenheid de college- en raadsleden, maar ook elkaar te ontmoeten. Gedecoreerden van 2017 heten wij in het bijzonder welkom. De avond begint om 19.30 uur en wordt muzikaal omlijst door Ilse & Michel. Tevens wordt in samenwerking met de Ondernemersvereniging Waterland aandacht besteed aan de ondernemer die de “Ondernemersprijs” heeft gewonnen. Wilt u een ondernemer voordragen voor deze titel? Gaat u daarvoor naar de website van de Ondernemersvereniging www.ovwaterland.nl/stem. U kunt tot 7 december 2017 nominaties indienen!

Gemeentepagina donderdag 30 november 2017

30 november 2017

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina worden wekelijks hier geüpload!

Gemeentepagina donderdag 30 november 2017 (week 48, pdf, 416 kB)

Let op: hevige regenval zorgt voor water op de N518

28 november 2017

De provincie Noord-Holland onderzoekt de best mogelijke oplossing om op korte termijn het overtallige water zo snel mogelijk af te voeren.

Bij het groot onderhoud aan de provinciale weg zijn, naast het aanbrengen van nieuw asfalt, ook de bermen langs de weg verhoogd. Het is bij groot onderhoud gebruikelijk om ook de bermen weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Deze worden aangevuld, zodat er geen gat ontstaat direct naast de weg.

De N518 is echter ook wat verbreed en is er de berm is harder. Hierdoor zijn de bermen tussen de dijk en de weg smaller geworden. De combinatie van deze maatregelen hebben er met de hevige regenval van de afgelopen week voor gezorgd dat het water nu niet snel genoeg kan wegstromen.

Op de hoogte blijven van dit onderwerp? Kijk dan op de webstie van de Provincie Noord Holland.

Samenwerkingovereenkomst Planvorming Galgeriet ondertekend

24 november 2017

Vrijdag 24 november 2017 is een samenwerkingsovereenkomst over de planvorming van het Galgeriet in Monnickendam ondertekend. Namens gemeente Waterland zette portefeuillehouder Jelle Kaars zijn handtekening, namens BPD Ontwikkeling tekende regiodirecteur Harm Janssen en Jan Heeremans ondertekende de overeenkomst namens Hoorne Vastgoed. Met de ondertekening van deze overeenkomst is een vervolgstap gezet in de ontwikkeling van de locatie Galgeriet.

Proces
Portefeuillehouder Jelle Kaars is blij met het sluiten van de overeenkomst. “Het proces om tot ontwikkeling van het Galgeriet te komen bestaat uit verschillende stappen. Eerder is met deze partijen een intentieovereenkomst afgesloten. Het vervolg daarop is het opstellen en ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst. Hiermee maken we concrete afspraken over de ontwikkeling van het gebied. Verder wordt op dit moment hard gewerkt aan de opstelling van stedebouwkundige plannen. Die ontwerpen leggen we op 12 december a.s. tijdens het stadsdebat voor aan inwoners, ondernemers en andere betrokken partijen. De input van de discussies wordt vervolgens meegenomen bij de uitwerking van het definitieve plan. Ik ga ervan uit dat er op die manier echt een mooi gebied gaat ontstaan waar Waterland trots op kan zijn! ”.

Stadsdebat
Het stadsdebat vindt plaats op 12 december 2017 in het Mirrorhotel aan de Waterlandse Zeedijk in Monnickendam. Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom. Het programma start om 19.30 uur. Verdere informatie volgt binnenkort via onze onze website, de gemeentepagina en social media. In de loop van december verschijnt de volgende editie van de Nieuwsbrief Galgeriet.

 

Nieuwsbrief Galgeriet

23 november 2017

De eerste nieuwsbrief Galgeriet is op 16 november 2017 uitgekomen en is verspreid via Ons Streekblad in Monnickendam. In de nieuwsbrief is o.a. aangekondigd dat er op 12 december 2017 een stadsdebat wordt gehouden in Monnickendam. Tijd en plaats worden nog bekend gemaakt. U kunt de nieuwsbrief ook downloaden.

1e Nieuwsbrief Galgeriet Monnickendam.pdf