Waterland nieuws

Abonneren op feed Waterland nieuws
Alle nieuws items van Waterland
Bijgewerkt: 12 min 17 sec geleden

Waterlandse veteranen ontvangen de Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen

15 juni 2018

Zij ontvingen deze draaginsigne omdat zij tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten door het Ministerie van Defensie als militair zijn ingezet ten behoeve van vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties. Daarbij hebben zij een goede plichtsbetrachting betoond. Deze onderscheiding wordt toegekend door de Minister van Defensie.

Reminder: uitnodiging enquête "Burgerpeiling"

14 juni 2018

Door dit onderzoek hopen wij -samen met u- de zorg voor uw buurt en de ondersteuning verder te verbeteren. U start het onderzoek door de volgende link te gebruiken: www.waterland.nl/burgerpeiling. Heeft u geen toegang tot internet maar wilt u wel meedoen aan het onderzoek? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen en sturen wij u een vragenlijst per post. Wij communiceren over de uitslag via de gemeentepagina, social media en onze website. Als u vragen heeft over het onderzoek neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer (0299) 658 585.

Caravan voor de deur? Zo gaat het goed!

14 juni 2018

Dan kunt u ook eerder rekenen op begrip van hun kant. Voor alle duidelijkheid gelden er binnen de  gemeente een aantal regels over het parkeren van caravans en aanhangers op de openbare weg.

Maximaal vijf dagen

Voor alle duidelijkheid is er binnen de gemeente een afspraak over het parkeren van caravans en aanhangers op de openbare weg. De regel (uit de Algemene Plaatselijke verordening of Apv) is dat een woonwagen, caravan of camper niet langer dan 5 achtereenvolgende dagen op de weg geparkeerd mag staan.
Zo houden we het voor iedereen leefbaar en duidelijk.

Bericht Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier: maaien van waterplanten van start

14 juni 2018

Door te maaien kan het water beter doorstromen en via gemalen uiteindelijk in zee terechtkomen. Zo blijft Noord-Holland droog. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de natuur. De maaiboot komt, waar nodig, twee keer per jaar langs. De eerste maaironde is van 15 juni tot 1 augustus. In september/oktober is de tweede maaironde.

Groenonderhoud: hard werken aan de oplossing

14 juni 2018

De afgelopen weken hebben we veel bezorgde bewoners aan de telefoon gehad over het groenonderhoud dat niet naar behoren is uitgevoerd. De gemeente heeft daarin inderdaad een achterstand opgelopen. Dit komt doordat de nieuwe groendienst helaas nog niet op volle sterkte is. Een aantal (leer)werkplekken zijn nog niet ingevuld door schaarste in de markt. Dit personeelstekort en het ideale groeiweer van de afgelopen periode hebben ervoor gezorgd dat de achterstand is ontstaan.

Hoe gaan we dit oplossen?

Allereerst proberen we de openstaande (leer)werkplekken zo snel mogelijk in te vullen. En we hebben ook extra geld beschikbaar gemaakt om tijdelijke extra capaciteit te kunnen inhuren bij bijvoorbeeld hoveniersbedrijven. De arbeidsmarkt in het groen is erg krap en mede vanwege het huidige ‘groeizame’ weer blijft het lastig mensen te vinden. Desondanks werken onze mensen hard en hopen we de achterstand in te lopen.

Naast het werven hebben we de werkzaamheden ook geprioriteerd, waarbij veiligheid en het voorkomen van kapitaalvernietiging de hoogste prioriteit hebben gekregen.

Lang-, en kort gras

Ook hebben we recent gekeken waar we het gras langer kunnen laten groeien, met als doel meer bloeiende planten een plek te bieden. Bijkomend effect is dat het tijdelijk wat lucht geeft met betrekking tot de inzet van mensen. De extra vakken lang gras zijn met name langs waterkanten gesitueerd. Daar zijn inmiddels op sommige plekken orchideeën waargenomen. De reacties op het lang gras zijn wisselend; van mensen die het helemaal niets vinden tot heel positief.

Planning werkzaamheden
  • Op dit moment zijn we druk bezig met de onkruidronde op verhardingen. Hierbij maken we tegelijk alle obstakels zoals bankjes en bomen vrij van gras. Eind volgende week zijn alle kernen geveegd en is onkruid op verharding geborsteld.
  • Volgende week (18/6) starten we met het maaien van lang gras. De verwachting is dat we hier drie weken mee bezig zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.

Tegelijkertijd is een derde grasmaaier ingezet om de opgelopen achterstand bij het korte gras in te lopen. De mogelijke extra capaciteit wordt volledig ingezet op het onkruidvrij maken van de plantvakken.

Gemeentepagina donderdag 14 juni 2018 (week 24)

14 juni 2018

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina worden wekelijks hier geüpload!

Gemeentepagina donderdag 14 juni 2018 (week 24, 481 kB)

Gemeentepagina donderdag 7 juni 2018

06 juni 2018

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina kunt u wekelijks hier vinden.

 

Woning met zonnepanelen goud waard bij verkoop

05 juni 2018
Waardeverhoging van 2,56%

Uit *onderzoek blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen een positief prijseffect hebben van 2,56% op de woningwaarde. De woning wordt gemiddeld gezien €7.456,- meer waard met een zonnepanelensysteem van 3.888 Wattpiek, terwijl de kosten van een dergelijke installatie €6,998 bedragen. Financieel gezien is het dus een zeer aantrekkelijk investering. Want het zorgt er niet alleen voor dat je enorm bespaart op je energiekosten, maar ook dat de verkoopwaarde van de woning stijgt.

  • *Dit onderzoek is verricht door de Tias School for Business and Society Master of Real Estate.
Woning met zonnepanelen verkoopt!

Een veelgehoord argument van woningeigenaren is dat zij wachten met het plaatsen van zonnepanelen omdat zij wellicht in de nabije toekomst gaan verhuizen en bang zijn dat ze de investering er niet uit halen.
Dit is dus een verkeerde gedachte. Naast het feit dat de woning meer waard wordt, is de woning ook meer in trek bij potentiele kopers. Steeds meer woningkopers zijn namelijk bereid om meer te betalen voor een woning met zonnepanelen. Het voordeel is namelijk dat ze de investering en de moeite zelf niet hoeven te doen om de zonnepanelen te laten plaatsen. En ze kopen een woning met lage of zelfs geen energielasten.

Gemeentelijk Duurzaam Bouwloket

Heb je vragen over zonnepanelen of het verduurzamen van je woning? Ga dan voor gratis en onafhankelijk advies naar het Duurzaam Bouwloket. Op de site www.duurzaambouwloket.nl vind je alle nodige informatie over duurzaamheidsmaatregelen, subsidies en financieringsleningen en je vindt er betrouwbare bedrijven voor het uitvoeren van de maatregelen.

Wil je direct een vraag stellen? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur via de mail (info@duurzaambouwloket.nl) of door te bellen (072 – 743 39 56).

Afvalinzameling: hoe doen we het samen?

05 juni 2018
Uitdagingen

Hierdoor zijn soms wat minicontainers en zakken een dag te laat opgehaald en of op een verkeerde dag aangeboden. Inmiddels zijn de beladers gewend aan de nieuwe wijken en gaat de inzameling steeds beter.
Alleen in de historische kernen van Marken en Monnickendam loopt de afvalinzameling nog niet helemaal zoals het hoort. Hoe komt dat nu? Het inzamelen van afval in deze wijken is een interessante uitdaging: een ‘gewone’ vuilniswagen past namelijk niet door alle straten. Daarom wordt in smalle straten gewerkt met een speciaal klein voertuig, dat ondanks zijn geringe omvang, in staat is om zakken op te halen en minicontainers te legen.  Doordat de wagen afwijkt van de standaard, blijkt deze nogal storingsgevoelig te zijn. Aanleiding genoeg om op zoek te gaan naar een vervangend voertuig, dat wél aan de kwaliteitseisen voldoet. Remondis heeft intussen een nieuw voertuig besteld. We hopen dat daarmee de afvalinzameling weer vlekkeloos gaat verlopen. Tot die tijd neemt Remondis alle benodigde maatregelen om uitval van wagens zoveel mogelijk te voorkomen. Heeft u toch een opmerking? Neem dan contact op met Remondis via (0299) 407 671 of waterland@remondis.nl

Samen doen we het goed en het kan nog beter!

Bron scheiden = restafval vermijden. Beter scheiden moet leiden tot een kleinere berg restafval. Dit gaat tot nu toe volgens plan; met name de stroom PMD materiaal groeit.

Hebben we dan niets meer te verbeteren? Toch wel!

Wij maken ons met name in de historische kernen wat zorgen over huisvuil dat her en der op straat ‘vergeten’ wordt. Doordat het op een verkeerde dag aangeboden werd. Of doordat zakken op de verkeerde plek worden achtergelaten. Dit zien we bijvoorbeeld wanneer er bij de kleine afvalbakken langs de straat (die bedoeld zijn voor zwerfafval) huisvuilzakken worden achtergelaten. Of bij de ondergrondse container op ’t Prooyen (speciaal voor de schippers, niet voor passanten en/of inwoners).  Dit veroorzaakt zwerfafval, omdat vogels en andere dieren de zakken stuk maken. Geen fraai  gezicht en het gaat ook nog vies ruiken. Laten we het samen schoon houden!

Maakt u dus vooral gebruik van de informatie over de ophaaldagen op waterland.nl of de app MijnAfvalwijzer.nl. Wist u dat u in deze app een herinneringsbericht kunt instellen? Dan krijgt u netjes een melding wanneer u het afval buiten kunt zetten.

 

Bericht Hoogheemraadschap: Hoogheemraadschap zoekt bestuurders

05 juni 2018

Dan mag iedereen zijn of haar stem uitbrengen voor het nieuwe waterschapsbestuur. Vanaf nu is het mogelijk om jezelf kandidaat te stellen voor deze verkiezingen. En zo actief bij te dragen aan veilig, schoon en voldoende water, nu én in de toekomst. Meer weten? Kijk op www.hhnk.nl/verkiezingen en kom naar één van de informatiebijeenkomsten van het Hoogheemraadschap.

Aankomende twee weken onkruid- en veegronde in de gehele gemeente

05 juni 2018

Dit doet de groendienst door de inzet van een veegmachine, een borstelmachine en mannen met blazers en bosmaaiers. Door het vormen van een zogenaamd ‘treintje’ van man en machine maken we de gehele straat in een keer schoon.

U kunt ons helpen!

Mocht u onze machines in de straat horen naderen, dan stellen wij het zeer op prijs wanneer u tijdelijk uw auto verplaatst naar een ‘schone’ straat. Op deze manier kunnen we ook het zand en onkruid in de parkeerplaatsen opruimen.

Dodehoekles op scholen in vervoerregio Amsterdam

04 juni 2018

In de gemeenten van de vervoerregio staat juni in het teken van de ‘dode hoek’. Deze maand worden er op 18 scholen in de regio Dodehoeklessen verzorgd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Deze leuke en leerzame les organiseert VVN samen met verschillende lokale transportbedrijven. De kinderen leren wat je het beste kunt doen als je in het verkeer grote voertuigen tegenkomt. De lessen worden gratis aangeboden aan de scholen door vervoerregio Amsterdam.

Dode hoek van vrachtwagens groot gevaar voor kinderen

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vervoerregio zetten zich actief in op scholen om kinderen uitleg te geven over de dode hoek. De Dodehoekles begint in de klas met een film en een quiz, waarin de kinderen leren wat de dode hoek is en hoe ze veilig kunnen omgaan met grote voertuigen in het verkeer. Met behulp van werkbladen gaan de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met opdrachten. Maar het spannendste gedeelte van de les is natuurlijk wanneer de kinderen plaats mogen nemen in de cabine van een echte vrachtauto.

De kinderen leren tijdens de dodehoekles twee belangrijke vuistregels:

  1. Vrachtauto of bus in de buurt? Blijf rechts en ruim erachter!
  2. Blijf altijd ruim 3 meter voor of achter de vrachtauto of bus!

Deze regels zijn natuurlijk niet alleen voor kinderen van belang, maar ook voor alle volwassen verkeersdeelnemers. Door ze in acht te nemen voorkomen we ongevallen! Veel volwassenen zijn zich ook niet bewust van de gevaren. Daarom hangen er in alle gemeenten van de Vervoerregio campagneborden om alle weggebruikers te attenderen op het gevaar van de dode hoek.

  • De Randwijkschool in Waterland krijgt deze les maandag 11 juni. Aanmelden als school kan nog via verkeerseducatiepunt.nl.

Kent u iemand die een lintje verdient?

31 mei 2018

De aanvragen voor de lintjesregen op 26 april 2019 moeten op 1 juli 2018 bij de gemeente binnen zijn.

Nieuw: lintjes spreekuur

Heeft u vragen over het aanvragen van een koninklijke onderscheiding? Neemt u dan contact op met Lucie van Vliet-Berndsen van Kabinetszaken via telefoonnummer (0299) 658 694 of via kabinet@waterland.nl. Of kom naar ons speciale lintjes spreekuur op maandag 11 juni a.s. om 16.00 -17.30 uur in het gemeentehuis. U bent van harte welkom!

Maaien groene dijken

31 mei 2018

Wilt u meer weten over hoe het Hoogheemraadschap het maaien van de dijken aanpakt? Kijk dan op www.hhnk.nl

Meer bijen door minder maaien

31 mei 2018

Door minder te maaien is er ruimte voor bloeiende planten en grassen om zich te ontwikkelen. De bloemen dienen als voedsel voor de bijen en andere insecten.  

Lang en kort gras

Gemeente Waterland maait op verschillende locaties twee maal per jaar; dit noemen we lang gras. Met name bij lange stroken gras langs het water laten we het gras langer groeien. Hier wordt wel een strook van 1m breed langs het pad kort gemaaid. Het kan enige overlast betekenen voor het bereiken van een boot of uitlaten met de hond maar levert dus ook veel op. Grasvelden in de wijken en speelplekken worden wel vaker gemaaid (kort gras).

Naast het nut en noodzaak van het langere gras voor de bijen levert het minder maaien ook iets op voor het oog: de eerste orchideeën groeien al op plaatsen waar deze voorheen niet voorkwamen!

 

Gemeentepagina donderdag 31 mei 2018 (week 22)

31 mei 2018

Informatie over bijeenkomsten, wegwerkzaamheden en andere wetenswaardigheden van uw gemeente leest u wekelijks op de gemeentepagina in Ons Streekblad, dat elke donderdag huis aan huis wordt bezorgd. Ook officiële mededelingen vindt u in verkorte vorm op de gemeentepagina. De volledige tekst van de officiële publicaties publiceren wij elke donderdag digitaal via de site Overheid.nl (www.officielebekendmakingen.nl).

Wilt u liever online op de hoogte blijven dan kan dat. Alle nieuwsberichten en de gemeentepagina kunt u wekelijks hier vinden.

Gemeentepagina donderdag 31 mei 2018 (week 22, 1577 kB)

Werkzaamheden brug Poelkolkdijk

30 mei 2018

Op woensdag 6 juni starten we met het aanbrengen van een splitlaag op de houten dekdelen van de brug tussen de Poelkolkdijk en Bereklauw ter hoogte van nummer 7 in Monnickendam. De brug zal tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk zijn.

De brug zal 24 uur niet toegankelijk zijn en de werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Van Geemen.

Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze werkzaamheden?
  • Dan kunt u contact opnemen met  de uitvoerder de heer B. Tuinsma hij is bereikbaar via telefoonnummer (0299) 640 625.
  • U kunt hem ook e-mailen: B.Tuinsma@vangeemen.nl.

Afsluiting Uitdammer Dorpsstraat ter hoogte van nr. 29

30 mei 2018

Vanaf maandag 4 juni t/m donderdag 7 juni is de Uitdammer Dorpsstraat ter hoogte van nummer 29 afgesloten vanwege werkzaamheden. Er wordt een omleiding ingesteld.

Officiële officiële opening insectentuin Ilpendam op 8 juni

30 mei 2018

Op vrijdag 8 juni wordt de insectentuin in het Burgemeester van Oorschotplantsoen in Ilpendam officieel geopend. De opening is van 15:00 uur tot 17:00 uur.

De tuin is een initiatief van de heer Ronald Adams. Hij heeft de gemeente gevraagd een stuk grond in te richten als insectentuin. Het onderhoud van de tuin wordt uitgevoerd door meerdere mensen.

Vacature medewerker Publiekszaken

24 mei 2018
De uitdaging

Voor jou staan klanten centraal. Je streeft naar perfecte dienstverlening aan interne en externe klanten. Om zoveel mogelijk vragen direct te kunnen afhandelen is het belangrijk dat je beschikt over digitale vaardigheden en het vermogen kennis snel op te zoeken en eigen te maken.

Je onderhoudt contacten met de vakafdelingen en brengt verworven kennis over aan jouw collega’s. Daarbij breng je zoveel mogelijk structuur aan. Je neemt graag het initiatief in voorstellen hoe iets beter kan. Hierbij kom je uit eigen beweging in actie en speel je in op kansen en nieuwe situaties.

Je gaat het gesprek met klanten aan, in toenemende mate online, maar ook telefonisch en aan de balie.
Je bent in staat de vraag duidelijk te krijgen en met voldoende inlevingsvermogen af te handelen of door te verwijzen.
Je ontvangt klanten en verwijst hen door. Je wordt primair ingezet voor de balie en telefoondiensten.
Aan de balie help je klanten voor allerlei aanvragen, zoals reisdocumenten, uittreksels, uitkeringen, rijbewijzen etc. Aan de telefoon beantwoord je, met behulp van informatiebronnen zelfstandig zoveel mogelijk vragen. Je doet graag een stapje extra als het werk daar om vraagt. Je schakelt makkelijk tussen verschillende werkzaamheden. Je hebt een HBO opleiding afgerond. Je hebt er geen probleem mee om naast de reguliere openingstijden ook tijdens onze avondopstelling op donderdag te werken. Je bent bereid opleidingen te volgen.

Competenties

In Waterland zijn belangrijke competenties lef, verbinding en vertrouwen.
Specifiek voor deze functie: zorgvuldig handelen, communiceren, problemen oplossen.

Wij bieden

Een marktconform salaris, afhankelijk van ervaring. De functie is gekoppeld aan het generieke functieprofiel Vakspecialist D. Dit betekent een salaris van maximaal € 2.986,- (schaal 7) bruto per maand voor 36 uur per week. Voor een minder ervaren kandidaat is aanstelling in de aanlooprang (schaal 6) mogelijk.
De functie is vooralsnog tijdelijk tot 1 januari 2019, omdat er nog geen duidelijkheid is over budget na deze periode. De verwachting is dat er na deze periode verlenging mogelijk is. 

Vragen?

Natuurlijk kunnen we niet alle informatie kwijt in deze advertentie en heb je mogelijk nog vragen.
Neem dan gerust contact op met Peter Verkerk, afdelingshoofd publiekszaken, of Ivar Miltenburg, medewerker P&O, telefoon (0299) 658 585.

Integriteit

Onbesproken gedrag is een voorwaarde om bij ons te kunnen werken. Daarom vragen wij jou een integriteitverklaring te ondertekenen en een verklaring omtrent gedrag te leveren.

Insights methodiek

Er is een duidelijke relatie tussen de Waterlandse competenties en het Insights kleurenmodel.
In de selectieprocedure maken wij daarom gebruik van deze methode.

Reageren

Ben je bereid de uitdaging aan te gaan, dan zien wij jouw brief met motivatie en bijgewerkt Curriculum Vitae graag tegemoet voor  4 juni a.s. op vacature@waterland.nl.
Kandidaten met een arbeidsbeperking  worden uitdrukkelijk uitgenodigd te reageren.

Samen aan de slag voor een mooi Waterland

Waterland heeft oog voor de ontwikkelingen om ons heen. Daarom worden plannen in hun onderlinge samenhang bekeken en wordt waar nodig gezocht naar samenwerking met andere partijen. Onze inzet is een gemeente waar het goed wonen, leven, werken en recreëren is. Dat betekent behoud van onze voorzieningen, nadruk op sociale en duurzame woningbouw en het ontwikkelen van onze toeristische mogelijkheden op basis van cultuurhistorie en landschap. En dit alles met de nodige financiële realiteitszin.

Om de doelen te bereiken wil Waterland een wendbare, flexibele organisatie zijn, die anticipeert op ontwikkelingen. Daarbij stimuleren wij het dragen van verantwoordelijkheid. De deskundigheid van onze medewerkers is immers de kern van onze kwaliteit.